کلینیک شنوایی شناسی و سمعک
1 . انجام آزمایش ادیومتری (سنجش شنوایی) و مشاوره سمعک ،تجویز ، فیتینگ و تنظیم انواع سمعکهای دیجیتالی و هوشمند ، پشت گوشی و داخل گوشی پیشرفته براساس آخرین شیوه های تجویزی و تنظیمی روز دنیا و استانداردهای جدید بین المللی .
2 . تعمیر و سرویس کامل انواع سمعک ها.
3 . تهیه و ارائه انواع قالب های ضد آب ( در موارد پارگی پرده گوش و ترشح گوش میانی) و ضد صوت .
4 . مشاوره و ارائه راهبردهای تشخیصی … درمانی وزوز ، روشهای توانبخشی آن و تجویز انواع پوشانندهها.
سمعک چیست؟
سمعک یک وسیله الکترونیکی کوچک است که داخل گوش یا پشت گوش قرار می گیرد. سمعک باعث می شود بسیاری از صداهای محیط بلندتر به گوش برسد بنابراین افراد کم شنوا میتوانند بهتر بشنوند ، ارتباط بهتری برقرار کنند و بیشتر در فعالیت های روزانه شرکت کنند. سمعک می تواند به مردم کمک کند در محیط های شنیداری پر سر و صدا و همچنین آرام بهتر بشنوند. با این حال ، بطور میانگین فقط 1 نفر از هر 5 نفری که نیاز به سمعک دارند، از این وسیله استفاده می کنند.
سمعک وسیله ای جهت بدست آوردن حس شنوائی بهتر است که از سه قطعه تشکیل شده است :
قطعه اول : وظیفه جذب صوت را دارد .
قطعه دوم : تقویت کننده صدا است .
قطعه سوم : امواج الکتریکی را به صوت تبدیل نموده و آن را به گوش انتقال می دهد .
سمعک ها عمدتا در بهبود بخشیدن شنوایی و گفتار برای افرادی که دچار کاهش شنوایی بر اثر آسیب به سلول های حسی کوچک گوش داخلی به نام سلول های مویی، مورد استفاده قرار می گیرند . این نوع از افت شنوایی، کاهش شنوایی حسی عصبی است . آسیب می تواند به علت بیماری، افزایش سن یا آسیب ناشی از نویز یا داروهای خاص رخ دهد .
یک سمعک، ارتعاشات تقویت شده صدا را وارد گوش می کند . سلول های موی زنده، این ارتعاشات را تشخیص داده و تبدیل به سیگنال های عصبی می کنند که به مغز منتقل می شوند . هرچه آسیب بیشتری به سلول های موی فرد وارد شود، در واقع آسیب بیشتری به شنوایی وارد شده و تقویت بیشتری برای صدا مورد نیاز است. با این حال، محدودیت های عملی برای میزان تقویت صدا وجود دارد و همچنین اگر آسیب های وارد شده به سلول های مویی و شنوایی فرد از حدود خاصی بیشتر باشد، حتی تقویت های بسیار بالا هم نمی توانند موجب تبدیل ارتعاشات به سیگنال های عصبی شوند و عملا سمعک در این گونه افراد تاثیری نخواهد داشت.
انواع سمعک
1- سمعک پشت گوشی( B.T.E)
شامل یک بخش محکم می باشد که پشت گوش قرار می گیرد و به یک قالب گوش که در گوش خارجی قرار می گیرد، متصل شده است. قطعات الکترونیکی سمعک در قسمتی از سمعک که پشت گوش قرار دارد جایگذاری می شود. صدا از سمعک و از طریق قالب، به گوش وارد می شود. سمعک پشت گوشی یا BTE برای همه ی سنین و تمامی انواع افت شنوایی از خفیف تا عمیق استفاده می شود.
انواع جدیدی از سمعک های پشت گوشی معروف به سمعک های تجویز باز یا open-fit هستند . سمعک هایی کوچک که کاملا پشت گوش قرار گرفته و توسط لوله ی باریکی در گوش قرار گرفته و صدا را انتقال می دهد. بسیاری از افراد این سمعک ها را به دلایل مختلفی از جمله گرفته نبودن صدا ترجیح می دهند . همچنین استفاده از این نوع سمعک ها در افرادی که دارای وکس گوش و گوش های جرم ساز هستند کمک کننده است .
2- سمعک های داخل گوشی
سمعک ها داخل گوشی در کانال گوش خارجی قرار می گیرند. این نوع از سمعک ها برای کم شنوایی های ملایم تا شدید مورد استفاده قرار می گیرد . سمعک داخل گوشی معمولا برای کودکان توصیه نمی شود زیرا کانال گوش کودکان در حال رشد است .
3- سمعک های کانال
این نوع سمعک ها در انواعی مانند داخل کانال (ITC) و کاملا داخل کانال (CIC) وجود دارد . این نوع از سمعک ها برای کم شنوایی های خفیف تا متوسط مورد استفاده قرار می گیرد . از آنجا که این سمعک ها کوچک هستند و همچنین فضای کوچکی برای قرارگیری باتری و اجزای دیگر پیشرفته سمعک دارند، برای افرادی که توانایی خوبی در کنترل سمعک ندارند و همچنین کودکان و در کم شنوایی های شدید توصیه نمی شود .
4- سمعک های نامرئی
سمعک های کاملا داخل گوشی یا CIC در اصطلاح عمومی، نامرئی هم گفته می شوند . سمعک های نامرئی با توجه به شرایط فیزیکی گوش فرد ممکن است اصلا و یا به مقدار کمی دید داشته باشند و همانطور که گفته شد در همه افراد با همه ی انواع کم شنوایی قابل استفاده نیستند.
5- سمعک های آنالوگ (Analog)
سمعک آنالوگ امواج صوتی مستمر را بلندتر می کند. این سمعک ها اساسا تمام صداها (مانند گفتار و نویز) را به یک شیوه تقویت می کنند . برخی از سمعک های آنالوگ قابل برنامه ریزی هستند . آن ها دارای یک میکروچیپ هستند که کمک می کند تا بتوانید تنظیمات را برای محیط های مختلف گوش دادن مانند مکان های آرام مانند کتابخانه یا مکان های پر سر و صدا مانند رستوران و یا یک منطقه بزرگ مانند میدان فوتبال، برنامه ریزی کنید . سمعک قابل برنامه ریزی آنالوگ می تواند برنامه های متعددی برای محیط های مختلف ذخیره کند. با تغییر محیط گوش دادن ، تنظیمات سمعک ممکن است با فشار دادن یک دکمه روی سمعک تغییر کند. سمعک آنالوگ کمتر و کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
6- سمعک های دیجیتالی (Digital)
دارای ویژگی های قابل برنامه ریزی آنالوگ هستند، اما موج های صوتی را به سیگنال های دیجیتال تبدیل می کنند و یک تکرار دقیق صدا را تولید می کنند. تراشه های کامپیوتری در سمعک های دیجیتال ، گفتار و دیگر صداهای محیطی را تحلیل می کنند . سمعک های دیجیتال برای پردازش پیچیده تر صدا در طول فرایند تقویت کننده امکان می دهد که عملکرد آن ها را در شرایط خاص بهبود دهد (به عنوان مثال، نویز پس زمینه و کاهش سوت) . تراشه های کامپیوتری برای تجزیه و تحلیل گفتار و دیگر صداها استفاده می شود، به طوری که پردازش پیچیده تر صداهای در طول تقویت را امکان پذیر می سازد.
تکنولوژی صدای دیجیتال ممکن است عملکرد شنوایی را در محیط های خاص بهبود بخشد، سر و صدای پس زمینه و صدای خفیف را کاهش دهد . آن ها همچنین انعطاف پذیری بیشتری در برنامه های شنوایی دارند تا صدایی که می فرستند بتواند به نیازهای یک الگوی خاص از شنوایی برسد. سمعک های دیجیتال نیز خاطرات برنامه های متعددی را ارائه می دهند . اکثر افرادی که به دنبال کمک های شنوایی هستند، امروزه انتخاب تکنولوژی دیجیتال را ارائه می دهند.